MOJ ZIMSKI ROĐENDAN - Osvrt na prazničenje

20/01/2016


Rođendan je stvarno jedan divan dan! Onaj dan kada su svi moji najdraži uz mene i kada imam pokriće da ih teram da nose rogove i brade, jedu Sneška i pile u čokoladi. :)

Zvono na vratima! Otvaram i vidim svoju najdražu ekipu - mamu, tatu i moje divne bake. Prenatrpani poklonima, sa prskalicama u rukama i osmesima na licu. Tata nosi džak koji je mama dizajnirala kao moj praznični paketić. Ne znam gde pre da gledam i koga prvo da zagrlim! Kakvo uzbuđenje! :)


Bacam se, naravno, odmah na otvaranje poklona! :) Svaki predivno upakovan poklon koji otvorim u sebi ima još gomilu isto tako predivno upakovanjih poklona- poklonception, pašću u nesvest! Koja je carica moja mama! <3 Tražim šećer i vodu i nastavljam! :)


Uvek sam govorila da je otvaranje poklona pola zabave dobijanja istih, zato savetujem sve ljude da pakuju poklone koje daruju, naročito one koji su namenjeni deci. :) Taj veseli papir i vrpca sami po sebi daju svečanu notu i radost trenutku otvaranja poklona, zatim su tu neizvesnost i radoznalost koji rastu sa odvijanjem papira i napokon- iznenađenje! To je pravi doživljaj dobijanja poklona.


Kada sam razmotala sva predivna iznenađenja nisam znala šta me je snašlo i čemu više da se radujem. Roze Flamingo šampanjac, 15 vrsti sireva (bri sa indijskim orahom, bože!), moj omiljeni parfem, predivna šminka, pun džak prazničnih drangulija i slatkiša- zvanično sam pala u nesvest! :) Da ne pričam kako su se pokloni i paketići uklopili u našu prazničnu čaroliju, pogledajte samo taj predivni džak.




Gostima ne mogu ostati dužna, praznici su! Svako dobija teglu sa svojim miksom za praznične mafine i uputstvom na poleđini. Sledi recept, jako je jednostavan, a mafini su zaista najukusniji koje sam probala. :) Ako budete želeli da napravite svoju teglicu sa ovim ili bilo kojim drugim receptom, sve što treba da uradite je da sipate sve suve sastojke u slojevima u teglicu, i uz nju priložite uputstvo za dalji postupak recepta. Poželjno je da taj postupak bude jednostavan jer je to ipak poklon i ne bi trebao da stvara mnogo "muke". :)


ČOKOLADNI MAFINI

Potrebni sastojci:

- 1,5 šolja brašna
- 0,3 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 0,5 kašičice soli
- 1 šolja šećera
- 0,5 šolje ulja
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica ektrakta vanile
- 0,5 kašike sirćeta
- pečeni lešnik

Priprema:

Dok vam se rerna zagreva na 175C, prvo promešajte suve sastojke a zatim u njih dodajte tečne.Kad vam se sjedini masa, uživajući u čarobnom mirisu testa, izlomite pečeni lešnik na komade. Dodajte lešnik i izmešajte. Sipajte u pleh za mafine ili modlice po želji i stavite da se peče kada budete sigurni da se rerna dovoljno zagrejala. Peče se oko 20-25 minuta, ali videćete da je gotovo kada probodete jedan čačkalicom a na njoj ništa ne ostane. Nemojte otvarati rernu prvih 15ak minuta da lepo narastu. Takodje pazite da se ne peku duže nego što je potrebno da se ne presuše jer umeju da budu jako sočni kada su taman dovoljno ispečeni.


Obožavam da ih jedem vruće sa hladnim mlekom. :)


Morala sam da pripremim prazničnu vodu sa različitim aromama. U nju možete staviti nar, ruzmarin, ribizle, sve što vam se dopada kako izgleda na ili u čaši i naravno, odaje prazničan duh. :)


Dok čekamo moju sele i njenog momčića, moj opasni barmen Milančić sprema jedan začinjeni vrući napitak. Mešavina crne, bele i lešnik tople čokolade sa dodatkom Baileysa. Hm hm! :)


I najzad, moj specijalni praznični napitak po spontanom receptu. Pošto je ispao super, podeliću recept. :)

TOPLI PUNČ CIDER OD JABUKE


Potrebni sastojci:

- 1 litar soka od jabuke
- 2 Somersby cidera od jabuke
- 1 kašika žutog šećera
- 1 kašičica cimeta
- 10ak celih karanfilića
- 1 kašičica burbon vanile
- 1 narandža

Priprema:

Pomešajte sok sa šećerom i začinima i stavite da se zagreje. Naravno, možete da dodate začine po izboru a šećer ne morate ako hoćete da vam bude manje slatko. Kao što rekoh, ovo je spontani recept. :) Zatim dodajte narandžu iseckanu na kolutove (koru narandže nisam ljuštila). Kada bude blizu ključanja, dodajte Somersby i ostavite na vatri još par minuta. Moj predlog je da servirate u providnim čašama sa po kojim kolutom narandže ili mandarine i štapićem cimeta. Takođe, punč možete da procedite pre sipanja u čaše jer niko ne voli da guta karanfiliće. :)


VESELI ŠTAPIĆI / praznične jelkice

Dok pijemo naše mirisne napitke i čekamo ručak, grickamo slatko-slane štapiće. Evo recepta. :)


Potrebni sastojci:

- pola šoljice šećera u prahu
- 1 kašičica vode ili mleka
- boja za kolače po želji
- debele grisine
- šarene mrvice

Priprema:

Pomešajte šećer u prahu sa malo vode ili mleka i dodajte crvenu ili zelenu boju za kolače. To je glazura i treba da bude poprilično gusta tako da ćete videti dok je mešate, ne sme biti tečna. Kada umutite glazuru (predlažem u nekoj uskoj čašici) umačite jednu po jednu grisinu, čim je umočite odmah pospite svaku dekoracijom po želji, najbolje je šarenim mrvicama jer je površina jako mala i onda ostavite da se suši. Najbolje da se suši u nekoj plitkoj a širokoj posudi kako se glazure ne bi dodirivale i zalepile. Ako vam glazura curi niz štapić znači da nije dovoljno gusta. :)

S obzirom na to da smo se dan pre mog rođendana vratili sa putovanja, nismo imali jasnu predstavu šta ćemo jesti, pa smo kupili sve. To se super 'isplatilo' jer smo dobili božanstvene sireve.


Izvukli smo ogromnu drvenu dasku koja nam je ostala posle pravljenja kamina, izribali je i krenuli spontano da ređamo- rukola, nar, sirevi, pršuta, orasi, smokve, baby mocarelice u pesto sosu, sve vrste hlebova koje sam uspela da nađem u Roggenartu. Namazi od fete i susama i fete i sušenog paradajza su postali Sneška i Sneško. :) Preliveni Dukatos jogurtom postali su zaista snežno beli. Sneška je imala venčić od ruzmarina i crvenog bibera na glavi, a Sneško šal i kapu od pršute. Nos je naravno od šargarepe, a dugmići su zrna crnog bibera.


Ne zaboravimo salatu, to je moj stari trik! :D Baburaste paprike pune kockica fete, rukole i čeri paradajza. Jestive činijice za salatu, super zabava. :)


Zatim je sledilo bakino pečeno pile sa prelivima po izboru, a specijalitet dana je bilo pile preliveno topljenom čokoladom! Od kako sam videla sličnu scenu u filmu Čokolada, želela sam da probam ovaj filmski specijalitet. Meni je fantastičan ali moram reći da se mojim bakama baš i nije dopao. :)

Od torte sam ove godine odustala, ali je Milan Rudolf Junior spremio karmelite, ajoj! Recept smo preuzeli sa ovog sajta i mogu vam reći da su fantazija. Bitno je samo da koristite dobru karamelu i da ipak sečete manje parčiće nego na slici. Čisto kako biste preživeli gozbu. :)


Znala sam da će većina mojih gostiju pasti u šećerni šok od ove poslastice, pa je tu i blaži dezert u vidu panakote a la Milanče, naravno. Svi su je jeli sa prelivom od šumskog voća a ja sa čokoladnim čipovima i Baileysom od čokolade. Dobar dan, moje ime je Jovana i ja sam čokomanijak! :)

Pošto su prošle godine svi nosili irvaske rogove, kape i brade, ove godine sam želela da uradim nešto drugačije. Svake godine svi dobiju paketić fotografija sa rođendana. Ovo je polaroid kutijica od prošle godine, sa gomilom malih polaroid fotografija koji izlaze baš odakle izlaze i iz pravog polaroid aparata.


Tako sam ove godine napravila face-in-hole postere gde možemo da glumimo sneškiće koji piju čaj, đumbir medenjake ili Deda Mraza sa svojim omiljenim irvasom. :)


Malo je reći da smo umrli od smeha dok smo se fotkali. :)


I tako prođe još jedan predivan dan. Zaista je bio magičan i prepun divnog prazničnog duha. Osećala sam se kao ushićena devojčica. Pamtiću taj osećaj zauvek. :)

A kao memento tu su naravno i foto-paketići, ovog puta u vidu harmoničica.





Ispratili smo moje najdraže goste i sada već umorni i prenaručani, moja ljubav i ja, upalili kamin, ušuškali se u praznično ćebence, pijemo punč i gledamo film.




Savršen rođendan. :)