UREĐENJE RADNOG PROSTORA / TUTORIJAL + ŠTAMPALICE

22/08/2017

U susret septembru, kada se svi polako vraćaju u kancelarije i škole, želela sam da podelim sa vama dekor svog radnog prostora i nekoliko ideja za uređenje, kako bi vam taj septembar što lakše pao. :) Jer osvežen i skladan radni sto prosto mami novim idejama i elanom. 

Kako svi obožavamo da kačimo i bockamo ideje, slike, zadatke ili inspiracije po raznim tablama po zidu, poželela sam da napokon napravim zlatnu žicu sa kačenje za svoju kancelariju. Dugo sam je već želela i napokon je pronašla u novootvorenoj Ikei. Baš sam se razočarala kada sam shvatila da mi ni veličina ni njen vertikalni položaj ne odgovaraju ( ne može se okrenuti jer ima kukice za kačenje na dnu ). Obratila sam se svom inženjeru Milanu, i on je imao čarobnu ideju.


S obzirom na to da nesavitljivu žicu (zapravo, tanke štapiće metala) ne možemo sami da sečemo i varimo, on je predložio tanke drvene tiplove u štapu na koje smo naišli u prodavnici Uradi sam. Lako se seku malo boljim nožem, i još lakše lepe pištoljem za vruće lepljenje. A kada se ofarbaju, neodoljivo podsećaju na pravu zlatnu žicu.


Kada nabavite sve što vam treba, proces je prilično lak.

1| Kada odlučite koje veličine će biti vaša mreža, odredite i gustinu kvadratića koju želite. U skladu sa tim naseckajte štapove na veličine koje su vam potrebne. Predlažem da mrežu prvo nacrtate kako se ne biste zabrojali i slučajno pogrešili. 

2| Poređajte horizontalne štapove pa obeležite grafitnom olovkom svuda gde ćete kasnije kapnuti lepkom. Vertikalni štapovi idu preko. Predlažem da prvo zalepite spoljni ram zbog čvrstine i lakšeg lepljenja ostalih štapova.

3| Koristimo pištolj za vruće lepljenje zato što se ovaj lepak mnogo brzo steže i greške lako ispravljaju. Ali zato, kada lepimo jedan vertikalan štap, moramo brzo da reagujemo stavljajući lepak na sve horizontalne kako se ovaj lepak ne bi osušio (ohladio) pre nego što uspete da postavite štap preko.

4| Kada izlepite sve štapove, sačekajte koji minut kako biste bili sigurni da se lepak dovoljno ohladio. A onda već možete da pređete na bojenje. Iako sam ja koristila zlatni sprej jer sam baš o zlatnoj mreži dugo maštala, vi izaberite vašu omiljenu boju. Rasporedite nanošenje boje u dva tanka sloja, sa sušenjem između. Pazite da ne prskate iz velike blizine kako biste izbegli stvaranje kapljica i naravno, zaštitite površinu na kojoj farbate novinama, kartonom ili najlonom.

5| Budite sigurni da se boja osušila kako ne biste umazali zid, a onda izaberite dva mala eksera o koje ćete okačiti mrežu. Mora se okačiti o dva eksera kako bi mreža bila stabilna i kako biste stalno mogli da kačite i skidate papiriće. 

To je cela mustra! :)

Za kačenje papirića o mrežu koristim držače za papir, koje naručujem sa AliExpressa. Možete ih naći kucajući 'binder' kao ključnu reč, u raznim veličinama i po povoljnim cenama. Sa istog sajta poručujem i washi trake, držače za njih, spajalice u raznim oblicima, lepljive papiriće i slične stvari.


Obzirom da sam trenutno očarana svojom kancelarijom, evo nekoliko saveta koje mogu da podelim posle svog iskustva.

Izaberite primarne boje

Sitnice za kancelariju sam skupljala polako. Kupovala sam slatke i korisne stvari koje se u početku uopšte nisu slagale. Sve je bilo šareno, i uprkos tome što je bilo veselo, nisam bila sasvim zadovoljna. Želela sam uređenu kancelariju, svedenijih boja i sa manje detalja. Da, bilo je mnooogo više sitnica. :)

Odlučila sam se za 4 boje koje već preovlađuju u našem stanu. Roze, zlatna, crna i bela. Mislim da bi samo crno-bela kombinacija ili roze-zlatna bila previše 'hladna' sama za sebe, zato sam rešila da ih iskombinujem. Samo svođenje boja je zaista dosta pomoglo da cela kancelarija deluje mnogo urednije.

S obzirom na to da je bilo dovoljno teško naći neobične i lepe stvari za kancelariju, boje sam prihavatala kakve sam ih nalazila. Tako je dinosaurus bio ciklama, mreža za papire u kojoj držim sveske je bila rezedo, ramić koji je sada zlatan, bio je žut. Budilnik takođe. Ono što je zajedničko svim ovim stvarima je to što su ili od metala ili od tvrde plastike pa se mogu farbati sprejem bez rizika od ljuštenja boje koje se događa kod meke plastike i bilo kojih savitljivijih materijala. Moj savet je da se ne plašite farbanja, jer je super zabavno i vidno osvežava radni prostor. Sprejeve uvek predlažem u mat varijantama jer su sjajni toliko sjajni da izgledaju skoro neuredno koliko se presijavaju.

Ovo ne znači da morate da farbate stvari kako bi vam se slagale, naravno. Dovoljno je da imate strpljenja i unapred definisanu šemu boja, kako biste znali na koje stvari da obraćate pažnju prilikom kupovine.


Uklonite nepotrebne predmete

Kada mi je haos na stolu, haos mi je i u glavi. Zato sam rešila da se (teška srca) otarasim preslatkih sitnica koje su mi, ipak, samo pravile lom. Potrebno je da ove stvari pređu u fioku ili na policu. Na stolu treba da stoji sve što nam je potrebno da je uvek pri ruci, i ono što nas usrećuje i inspiriše. Time mislim na stvari koje su tu samo zbog dekora, ali čine veliku razliku u raspoloženju u radnom prostoru. Ne znači da lepo i korisno ne mogu da se spoje u jedan predmet, čak naprotiv. Tako je gobusić na mom radnom stolu zapravo rezač za olovke. Plastični sladoledić je lampa, a dinosaurus - držač za lepljivu traku.

Biljke

Posebnu energiju svakom prostoru uvek daju biljke, pa je tako i sa kancelarijom. One čine da prostor oživi, a mesto za saksijicu se uvek nađe. Sukulenti su moje omiljene kućne biljke, uvek su zeleni i vedri, dolaze u raznim i neobičnim oblicima a zalivaju se samo jednom nedeljno.


Raspored & balans

Verujte svom instiktu i isprobavajte. Iste stvari mogu delovati skroz drugačije u zavisnosti od toga pored čega stoje. Zato predlažem da dva predmeta iste boje ne stoje jedan do drugog. Tako ćete izbeći monotoniju a sami detalji će biti upadljiviji. Kako jedna strana stola ili zida ne bi delovala 'teže' od druge, odokativno odredite da površine predmeta leve i desne strane stola budu slične. Ovo posebno važi za zid. Obožavam nasumično ređanje ramova i stvari po zidu. Nikada nemam unapred pripremljen plan za ovo, već uvek okačim prvu stvar gde mi se dopadne pa ostale detalje ređam jedan po jedan na isti način. Ohrabrite se i igrajte se, koristite različite ramove, kačilice, table, zastavice, predmete koji čak i nisu predviđeni za zid. Kao ovaj budilnik, na primer. Na zidu je dozvoljen kreativni haos jer nas ne ometa nedostatkom prostora za rad, već je tu da nas inspiriše.


Zato sam poželela da napravim zastavice sa natpisima za velike i male, za vredne radnike i slatke školarce. Klikom na natpis koji vas čeka na zastavici, idete na link za download:

*WORK WORK WORK WORK ( roze i zlatna )
*NAJLEPŠE JE ĐAČKO DOBA ( plava i roze )

Radni prostor me je baš inspirisao, pa planiram bar još jedan post na ovu temu sa jako zanimljivim tutorijalom. Čekaće vas na blogu prvog septembra, da proslavimo početak školske godine i nove poslovne ideje. :)