NAPRAVITE SAMI SVOJ ČAROBNI GLOBUS


Zdravo drugari! :) Radujem se novostima koje nas čekaju na blogu u ovoj godini. Naime, postovi će od sada izlaziti češće i svaki tutorijal će biti zaseban post. Tako ćete moći lakše da se snalazite na blogu i sve može napokon biti podeljeno u teme. Takođe, imaću mogućnost da se detaljnije i slikovitije pozabavim uputstvima za pravljenje čarolija. :) Jedva čekam da sve ideje, od kojih mi bruji glava ovih dana, podelim sa vama. A sada, bacimo se na šaranje globusa!

Prvenstvena ideja je bila da globus bude uradi sam poklon za Dan zaljubljenih. Ali su toliko slatki i efektni da možemo da ih pravimo i samo kao dekor za dom. Iako vam na prvi pogled možda deluje kao komplikovan proces, moram da vas razuverim, uopšte nije teško kao što izgleda. Pa da počnemo!


1| Izaberite veličinu globusa koja vam odgovara. One koje sam ja izabrala nisu svetleći, tako da vam ne mogu garantovati kako bi se farba ponašala na svetlećem, ali naravno možete da probate.

2| Izaberite dve boje u spreju koje se slažu uz vaš dom ili ideju vašeg poklona. Jednu za sam globus a drugu za držač. Predlažem mat boje, u suprotnom će se globus mnogo presijatavi. Zbog oblina mi se čini da i mat boje sijaju, pa verujem da bi sjajne boje bile ipak malo 'bolne' za oči.

3| Izvadite globus iz držača (slobodno povucite gornji deo držača na gore). Oljuštite mapu sa lopte. Ovo je prilično lako, jer je papir tako lepljen, da je dovoljno da započnete na jednom mestu i ostalo 'ide samo'. 

4| Ofarbajte držač u željenu boju, vodeći računa da niste previše blizu i da se ne zadržavate dugo na jednom mestu kako biste izbegli kapljice. Bolje je naneti dva tanja sloja farbe sa razmakom od sat vremena, nego naneti jedan preveliki sloj.

5| Loptu globusa postavite tako ne može da se otkotrlja. Ja sam koristila tri graničnika (drvene daščice) , ali vi postavite kako je vama najlakše. Nanesite sloj boje na površinu koja vam je pristupačna. Sačekajte par sati (na spreju piše koje je vreme sušenja, ali ja volim da ostavim malo duže, da budem sigurna). Okenite drugu stranu pa ponovite proces. Iako iziskuje više vremena, predlažem farbanje u dva sloja.

6| Kada se sprej dobro osušio, vreme je za šaranje. Uzmite marker i dobro ga promućkajte. Znaćete da ste našli marker koji vam je potreban kada čujete kuglicu kako zvecka unutra kada ga zatresete. Oni su savršeni jer ostavljaju tragove na svim površinama. Najzastupljeniji su Uni Paint markeri, a moj predlog je zlatna boja.


Zabavna činjenica što se tiče ovog crnog globusa je ta da je on bio crn kada sam oljuštila mapu sa njega. Obzirom da nije farban sprejem, po njemu možete šarati iznova i skidati marker skidačem laka za nokte. Može vam čak služiti za ostavljanje slatkih poruka. :) 

7.1| Ako se odlučite za pisanje teksta, prvo odaberite font kojim želite da pišete, potražite svoje favorite na netu pa probajte da ga prekopirate rukom na papiru. Ako vam to bude bilo previše komplikovano, evo objašnjenja kako sam ja to uradila:

* prvo sam ispisala 'ljubav' običnim pisanim slovima koja su povezana međusobno 
* onda sam sva slova podebljala samo u levom donjem uglu, to im je već dodalo šarm 
* za kraj, dodala sam ukrasne kukice na prvom i poslednjem slovu koje se završavaju spiralicom.

Marker je zaista super jer ne ostavlja tragove naknadnog dodavanja ukrasa na slova, već deluje kao da je sve napisano u jednom dahu. :)


Po globusu možete da slikate bez mnogo crtačkog talenta, pogledajte oblike koliko su jednostavni. :) Ceo globus ima slične ovakve cvetove koji se ponavljaju, a onda samo upravljate zlatnim grančicama i granama sa pupoljcima ako hoćete npr. da napravite prostor za tekst ili neki centralni detalj. Možete dodati i prorez za ljubavna pisamca. :)


0| Ako pravite prorez, učinite to pre farbanja globusa sprejem kako ne biste oštetili farbu prilikom sečenja. Obzirom da je globus sastavljen od dve polulopte, predlažem da zasečete globus po ivici gde se spajaju. Sami možete odrediti koliko veliki prorez želite.


7.2| Kada markerom iscrtate oblike koje želite da bojite, počnite sa bojenjem bez bojazni od nesavršenih ivica (za dva koraka ću vam reći i zašto) .

8| Sačekajte svaku stranu da se osuši pre nego što nastavite sa bojenjem kako ne bi slučajno razmazali boje rukom.

9| Kada se sve lepo osuši, ponovo uzmite marker (ne zaboravite da mućkate) i pređite preko svih ivica koje ste prvenstveno nacrtali. Obzirom da pomenuti marker ostavlja savršeni trag i preko akrila, ovaj korak će doprineti čistom i pedantnom izgledu.

10| Vratite globus na držač. Vodite računa da ne ogrebete boju dok to radite, jedan pomoćni par ruku vam može dobro doći.

I... to je cela mustra! :)


Ako ne želite da se upuštate u crtanje komplikovanih oblika, evo ideje za sa slatkim žvrljalicama. Svi jednostavni oblici koje nesvesno žvrljamo po papiru, neobavezni i slatki. :) Ne zaboravite, ako bojite oblike, imate mesta za greške, jer ćete svakako prekriti bojom sve nepravilnosti. 


Jedva čekam da vidim vaše globuse, i šta ste vi odabrali da pišete i slikate. Rekla bih da je nebo granica, ali ipak nije - zamislite samo svoj kosmički globus!? :D

Ah, toliko fantastičnih mogućnosti!

Nadam se da ste uživali u ovom postu koliko i ja dok sam ga pripremala.

Živeli šareni globusi! :)
6 comments on "NAPRAVITE SAMI SVOJ ČAROBNI GLOBUS"
 1. BAŠ slatki globusi! :) I inače su lijepi, bilo da su u upotrebi, bilo da su samo dio dekora. Ovi tvoji su ispali odlično poslije preuređivanja. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala puno, Gordana! :) Da, i ja obožavam globuse baš takvi kakvi jesu. A farbanje je tek bilo specijalno zabavno! :)

   Delete
 2. Draga Jovana, ja jednostavno ne mogu vjerovati da mi je Mustra do sada promakla! Globusi su prava mala umjetnička djela i izgledaju savršeno! Ja bi eventualno uspjela izvesti onaj čisto crni, ali sumnjam da bi na njemu nešto i uspjela napisati da ispadne tako lijepo! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Majo, baš sam srećna da ti se dopadaju globusi i Mustra! 😊❤ Veruj da se ni ja nisam nadala da globusi mogu ovako lepo ispasti, deluje komplikovano, ali ja zaista ne umem da slikam, tako da sam sigurna da bi i ti uspela. Potrebno je samo malo strpljenja i slobodnog vremena. Još ako voliš arts&crafts, onda je to prava relaxaciona terapija. :D

   Delete
 3. ovo je jedan od najljepših diy projekata koje sam vidjela... bravo!
  xx
  http://www.littlemisstwiggy.com/2017/04/zlocesti-decko-mamasitason/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Sonja! Baš me raduje da ti se toliko dopada! 😊💕 Sada sam bacila pogled, super ti je blog, stiže jedan ig follow! :)

   Delete